Tebūnie TAIP !
 

2020 kovo 7-12 dienomis - Slovakijoje "Peeling cup" varžybos.


Ko gero pamenat, rudenį rašiau, kad Slovakijoje turim lietuviškos pirties gerbėją, kurią teko šiek tiek pamokyti "pirties meno", FB puslapio "Mobilna sauna" savininkę Reginą. Jos žinia apie Lietuvos pirtininkus sudomino vieno SPA centro direktorių ir dar pernai sulaukiau pakvietimo apsilankyti Slovakijoje, Bešenova vandens parke. Kasmet pavasarį ten, Pirčių zonoje vyksta "Peeling cup" varžybos. 

Važiavome dviese su Giedrium B. Sutarėme, kad atvykstame savaitę anksčiau, ir iki šventės kiekvieną dieną pravesime po kelias programas, o laisvu laiku dar ir individualias procedūras atlikinėsime.

Šiek tiek apie vietovę. Bešenova nedidelis miestelis šiaurės Slovakijoje, garsus savo požeminiais terminiais vandenimis, kurių temperatūra virš 60 laipsnių. Tad lauke žiemą vasarą keletas baseinų su šiltu, ką ten, per šiltu vandeniu. Viename 36-40 laipsniai, tad lipant į jį  reikia apsiprasti, nes tikrai per šilta. Kitame apie 36 laipsnius, na čia jau sūkurinių vonių, kitaip "džekuzių" temperatūra. Ir tik vienas labiausiai patiko, čia iki 30 laipsnių.  Temperatūra reguliuojama šilumokaičių pagalba ir perteklinė šiluma panaudojama kitoms reikmės. Tai ir vidaus baseinams, o jų be galo daug, ir viešbučiui apšildyti. Šiuo metu čia gali gyventi apie 400 žmonių, tačiau statomi apartamentai dar 600 vietų.

Per dieną parkas gali priimti iki 5000 lankytojų, o Pirčių zonoje vienu metu gali būti maksimaliai  217. Apranga, kaip ir visur vakaruose, jokios, tik visiems išduodamos paklodės. Ir jokių amžiaus cenzų. Buvo ir nemažai vaikų su tėvais. 

Pagrindiniame pastate daug nedidelių pirčių. Čia ir vyko mūsų programos. Pradžioje pasimetėm, nes programa "Haloterapija" numatyta pirtyje, kur garo generatorius karštą drėgmę pučia, turkiška kitaip. O, žmonių visuomet apie 20.  Na, bet pavyko prasisukti. Kol mus pristato, kol patys pakalbam, o kalbėjom slovakiškai (bent jau mums taip atrodė), sausoje pirtyje iškaitinta druska su kvapais laukė už durų. Tada greit, kiekvienam po 3-4 pilstymus iš indo į indą ir vėl nešu laukan, nes druska jau sudrėkus. Tada jau Giedrius  savo paruoštą druskelę su priedais padalina visiems po saujelę pasitrynimui.  Tradiciški pamokymai, kur ir kaip reikia trinti. O, pabaigoje, kai visi pasisuka, prasideda "Ach ako dobre". O, Giedrius dar ir lietuviškai pamoko "Oi kaip gerai"

Kita programa su vantomis numatyta "Rusiškoje" pirtyje ir Ir vadinosi 'Litovsky special s metličkami". Tai 3 aukštų su gultu šone, karšta ir sausa pirtis. Priimdavome po 12 žmonių, ir visuomet būdavo nelaimingų, kurie nesugebėdavo papulti. Net pirmumą buvom sugalvoję, poros pirmiausiai. Prieš programą pirties gultus ir sienas pašlakstydavom šiltu vandeniu., išvėdindavom. Pirtis tapdavo žymiai malonesnė. Suleidę klientus, Giedrius kiekvienam ant galvos po vėsią uždėdavo. Tada muzikinis fonas, žinoma lietuviškas, daug natūralių kvapų (vantos ir žolynai), o pabaigai vieną pasiguldydavome ir trumpai pademonstruojam ką su vantom veikti, na kas tas "metličkovi masaž".  Ir pabaigai,  firminis vanojimas "traukinukas" su tikru "tu tūūū"

O, dar viename pastate pagrindinė pirtis, kurioje galima sutalpinti iki 120 žmonių. Didžiulė krosnis, kur vienu metu po kubiliuką vandens užpila. Na, ir žinoma pirtininkų muzikinės programos su rankšluosčiais, vėliavom ir šviesos efektais. Ir pirtininkų komanda internacionalinė.  Slovakė, čekas, juodaodis iš Haiti ir.... jakutas, tikras, iš Jakutsko. 

Turėjau puikią vietą pristatyti savo vytelių masažą. Tiesa, pagrinde tai buvo trumpi demonstraciniai "patarškėjimai". Giedrius savo individualius pasirodymus atlikinėjo pirtyje. 

Kovo 11-tąją savo patalpą papuošėm tautiška vėliava, sulaukėm dėmesio iš parko administracijos. Bet tai buvo ir paskutinė mūsų pasirodymų diena.  "koronavirusas" padarė savo ir mums teko anksčiau laiko skubėti namo, nes ir "Peelin cup" nuspręsta nukelti neribotam terminui, tad ir mano firminis kaštonų šveitiklis su specialiu užrašu "Gaštanova Drt" , kurį ruošiausi reklamuoti, taip ir parkeliavo namo.

Kaip nepaminėti mūsų bičiulių pirtininkų Danielio  ir Žano. Jie labai mums pagelbėjo pravedant programas. O, pirmadienį, kai neatliekamos jokios pirtinės programos, Danielis mus pavėžino į ekskursiją, kur pamatėm legendinę Oravos pilį ir Lučky vandens krioklį. 

O, Žanas, juodaodis pirtininkas, labai domėjosi vantomis ir vytelių masažu. Giedrius jam parodė, kaip iš tikro atrodo vanojimas ir geras kontrastas – „įkišo“ jį į baseiną su šaltu vandeniu. Reikėjo pamatyti jo veidą ir emocijas – žmogelis pirmą kartą pasinardino šaltame vandenyje. O po vanojimo ir poilsio ramybės kambaryje jam padariau vytelių masažą.

Ir be abejo labai norim padėkoti Bešenova SPA centro direktoriui Peter Kolenčik už nuostabų priėmimą ir rūpinimąsi mumis. 

Antanas Bagdonas

 

 
 
 
 
Parašykite
Paskambinkite
Apie